Aparat za ciscenje dizni sa ultrazvucnom kadicom

 

Kod benzinskih motora sa ubrizgavanjem, dizna (injektor ili brizgaljka) ima važnu ulogu u pripremi smeše. Zadatak dizne je fino raspršivanje goriva u tačno određenom smeru i trenutku.

Ukoliko je dizna oštećena ili prljava dovod goriva će biti otežan ili će deo ubrizganog goriva ostati nesagoren odnosno neiskorišćen. Ta pojava manifestuje se kroz povećanu potrošnju goriva, nemiran rad motora, gubitak snage, otežano paljenje, los sastav izduvnih gasova…

Prilikom ispitivanja može se uociti da su stepeni punjenja različiti što znači da cilindri dobijaju različit kvalitet smeše. Talog može prouzrokovati promenu smera mlaza ili lošu raspršenost goriva unutar mlaza. I jedno i drugo uticaće na povećanu potrošnju, nemiran rad i sve druge, već pomenute simptome. Kao preventivu problema sistema za ubrizgavanje nudimo ultrazvučno čišćenje dizni.

Brizgaljke se demontiraju iz motora i na posebnom uređaju vrši se provera propusnosti, protoka i kvaliteta mlaza goriva. Brizgaljke se zatim potapaju u posebnu tečnost za čišćenje i izlažu ultrazvuku. Smer prolaza tečnosti suprotan je od uobičajenog smera goriva, a odvojene nečistoće taloze se u izdvojenom delu posude. Postupak se po potrebi moze ponoviti 2 ili 3 puta. Prednosti čišćenja ultrazvukom su brojne; brizgaljke su očišćene po svim površinama, a nečistoće ostaju izvan motora, omogućen je uvid u delovanje čišćenja, moze se utvrditi da li je neka od brizgaljki mehanički oštećena.

Osim samog čišćenja, ovakvim pregledom naši majstori dobija uvid u rad brizgaljki, što im u velikoj meri pomaže u postavljanju ispravne dijagnoze i uspešnoj popravci vozila. Auto servic Ćuba poseduje potreban aparat kao i stručno osposobljen kadar za čišćenje i ispitivanje dizni.